Tarihçe

Aşçılar Derneği 1997 yılında, İstanbul'da aşçılık mesleğine gönül ve emek vermiş bir grup aşçı tarafından, mesleğimizin duayeni Aydın Yılmaz önderliğinde kurulmuştur. Türk mutfağını araştırmak, Türkiye’de mutfak sanatını geliştirmek, mutfak sanatkârlarının mesleki eğitimini destelemek, aşçılar arasında sosyal dayanışmayı sağlamak,  yurt içinde ve yurt dışında mutfağımızın tanıtımını sağlamak, dünya mutfaklarını meslektaşlarımıza tanıtmak, sektörle diyaloglarını geliştirmek derneğimizin kurulma nedenleri ve amaçları arasındadır. İlk Yönetim Kurulu Başkanlığını Aydın Yılmaz'ın yaptığı Aşçılar Derneği'nde daha sonra Executive Chef Ahmet Yavuz ve Executive Chef İbrahim Çelik bu görevi sürdürmüştür. Şu anda Aşçılar Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Executive Chef Fikret Özdemir'dir.

Aşçılar Derneği, Türkiye'nin mutfak değerlerini ön plana çıkaran pek çok ulusal ve uluslararası önemli etkinliğe imza atmıştır. Bu etkinliklerden bazıları şöyle sıralanabilir:

*2000'li Yılların Eşiğinde Türk Mutfağı

*Anadolu Mutfağının Dünü Bugünü ve Yarını

*Küreselleşme Sürecinde Türk Mutfağı

*Uygulamalı Örneklerle Türk Mutfağı

*Türk Mutfağında Teknolojik Gelişmeler

*Lezzeti Sağlık İle Buluşturan Aşçılar

*Osmanlı Saray Mutfağı

*Unilever’in şefleriyle birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlaması

*Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu’yla birlikte Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Anıtkabir ziyareti, çelenk bırakılması

*Kahramanmaraş’ta Türk mutfağı ve yemek kültürüne dair 46 çeşit yemek yarışmasının düzenlenmesi

*Çankaya IMKB Turizm ve Meslek Lisesi’nde “Meslek Eğitim Semineri”

*Hostech TUSID 2012 Fuarı’na katılım

*Türk Eğitim Vakfı’na destek verilmesi

*Aşçılar Derneği olarak Üsküdar İMKB Kız Meslek Lisesi’nde “Şefim Benim Yarışması”nın organize edilmesi ve katılımı

*Aşçılar Derneği’nin şeflerinin Tokyo’da Türk mutfağını tanıtımı

*Marriott Hotel Asia’da I. ve II. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması’nın düzenlenmesi

*Selçuk IMKB’de Turizm ve Meslek Lisesi’nde aşçılık mesleği hakkında workshop ve seminerin düzenlenmesi,

*Uluslararası Lezzet ve Tadım Enstitüsü ile protokolün imzalanması

*Radisson Blu Hotel Şişli’de III. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması’nın düzenlenmesi

*İTQİ ile Aşçılar Derneği olarak Üstün Lezzet Ödülü protokolünün imzalanması

*2014 yılında Aşçılar Derneği, T.C. Dışişleri Bakanlığı, Japonya Büyükelçiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi JA Group KYTO, Ministry Of Agriculture, Forestry And Fisharies-Maff’ın katılım ve desteğiyle Türk-Japon dostluğunun 90. Yılının Topkapı Sarayı’nda kutlanması

*Aşçılar Derneği, Robert Kolej Mezunlar Derneği Üniversiteli Robert Kolejliler Komitesi ile “Türkiye’nin Yedi Rengi” sosyal sorumluluk projesine destek ve “Çocuklarla Pasta Atölyesi” organizasyonu

*Marriott Hotel Asia’da IV. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması

*Sheraton İstanbul Ataşehir Hotel’de  V. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması, 27 Mart 2016

Aşçılar Derneği’nin V. kez düzenlediği Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması 27 Mart Pazar günü Unilever Food Solutions’un Ana Sponsorluğunda Sheraton İstanbul Ataşehir Hotel’de gerçekleştirildi. Katılımcı sayısının 5,248 kişi olarak belirlendiği etkinliğe, uluslararası şefler yoğun ilgi gösterdi. Demet Akbağ ve pazarlama yöneticilerinin gerçekleştirdiği Unilever Food Solutions’un sunumu büyük ilgi ile karşılandı. Türkiye’nin ilk ve tek Michelin Yıldızlı Şefi Ali Güngörmüş’ün katılmaktan büyük onur ve mutluluk duyduğunu belirttiği Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması’ında, Şef Rafet İnce'nin jüri başkanlığını yaptığı "İstanbul Culinary Cup 2016" yarışmacı adaylarının ilgi odağı oldu. Aşçılar Derneği’nin “Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri Teması” ile misafirlerini ağırladığı etkinlikte Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla 121 çeşit yöresel yemek tanıtıldı ve ikram edildi.

Aşçılar Derneği, aynı zamanda yiyecek, içecek, gıda ve ekipmanları fuarlarında dernek adına stantlar kurmakta, meslektaşları ile fuara katılım sağlamakta ve gelişen, değişen mutfak teknolojisini takip etmektedir.