AŞÇILAR DERNEĞİ BASIN BÜLTENLERİ

AŞÇILAR VE TEDARİKÇİLER BULUŞMASI 5248 KİŞİ TARAFINDAN ZİYARET EDİLDİ

Aşçılar Derneği’nin bu yıl V. kez düzenlediği Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması 27 Mart Pazar günü Unilever Food Solutions’un Ana Sponsorluğunda Sheraton İstanbul Ataşehir Hotel’de gerçekleştirildi. Katılımcı sayısının 5,248 kişi olarak belirlendiği etkinliğe, uluslararası şefler yoğun ilgi gösterdi. Demet Akbağ ve pazarlama yöneticilerinin gerçekleştirdiği Unilever Food Solutions’un sunumu büyük ilgi ile karşılandı. Türkiye’nin ilk ve tek Michelin Yıldızlı Şefi Ali Güngörmüş’ün katılmaktan büyük onur ve mutluluk duyduğunu belirttiği Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması’ında, Şef Rafet İnce'nin jüri başkanlığını yaptığı "İstanbul Culinary Cup 2016" yarışmacı adaylarının ilgi odağı oldu. Türkiye’nin önde gelen tedarikçi firmaları APM Gıda, Gıda 360, Kaanlar Peynircilik, Unox, İmren Marmara, Galeri Kristal, Electrolux, Akuvatur, Martin Braun, Horesu, Himalayan Miracle, Kervan Pastaneleri, Ziyade Kahve, Porland, Çerez Pazarı, İrem Hanım Çiftliği, Baklava Dünyası, Kadıhisar Gıda, Sadıkoğlu Mantı, Parus Sebze Meyve, Mimar Sinan Börek ve Bonfilet A.Ş.’nin katıldığı etkinliğin iletişim sponsorluğunu Turkcell üstlendi. Aşçılar Derneği’nin “Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri Teması” ile misafirlerini ağırladığı etkinlikte Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla 121 çeşit yöresel yemek tanıtıldı ve ikram edildi.

Derneği 19. yılını kutladığı etkinlikte aynı zamanda üç farklı kategoride düzenlenen yarışmalara da yoğun bir katılım oldu. Aşçılar Derneği’nin organize ettiği “Aşçılar Derneği İstanbul Culinary Cup” ve “Osmanlı Şerbetleri Yarışıyor” başlıklı yarışmalarda adaylar altın, gümüş ve bronz madalyalar için yarıştı. Üç farklı yarışmanın en iyileri Best in Class ödülüne layık görüldü ve yarışmacılar aynı zamanda sürpriz hediyeler kazandı.

Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri Temalı Açık Büfe Menüsü

Bu yıl itibariyle her yıl bir yöremizin mutfak ve yemek kültür değerlerini tema olarak işlemeye karar veren Aşçılar Derneği, V. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması’nda “Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri Teması” ile misafirlerini ağırladı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması Yemeğinin menüsünde Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetleri tanıtıldı. Etkinlikte Kahramanmaraş’ın dondurma şovu da büyük ilgi gördü.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin 2 gezici mutfak tırıyla katıldığı etkinlikle, 24 profesyonel aşçı ve Kahramanmaraşlı ev hanımlarının hazırladığı yemekler, yöresel mutfağın bütün özelliklerini İstanbul’a taşıdı. Şehrin damaklara destan yazdıracak kadar büyük olan mutfak ve yemek kültürü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan “Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri Temalı Açık Büfe Menüsünde” 121 çeşit yöresel tat ile misafirlerin beğenisine sunuldu. Asırlardan bu yana korunarak gelen tarifler ve yerel lezzetler, etkinliğin açık büfe sunumlarının yanı sıra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin sabah dokuzdan akşam yediye kadar açık kalan standında da ikram edildi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin standında görev alan ev hanımlarının yerel malzemeleri kullanarak pişirdikleri menü oldukça zengindi. Bu lezzetler arasında “Ekşili Çorba”, “Şalgamlı Tarhana Çorbası”, “Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması”, “Sumak Ekşili Yaprak Sarma”, “Ekşili Aya Suyusu”, “Eli Böğründe”, “Maraş Tava”, “Havuçlu Pilav”, “Kıskalı Tavuk Yahni”, “İçli Köfte”, “Mumbar”, “Aşure”, “Ballı Börek”, “Çullama”, “Cevizli Ev Kırımı”, “Maraş Lavaş Ekmeği”, “Peynirli Bazlama”, “Maraş Kahkesi” bu lezzetlerden sadece birkaçı. Standın ve açık büfenin yöresel sunumları arasında ise “Kahramanmaraş Pul Biberi”, “Açık Ev Ekmeği”, “Kahramanmaraş Tarhanası”, “Meyan Kökü”, “Dolmalık Kuruluklar”, “Çiğde Firik”, “Sumak Ekşi Ahıdı”, “Ceret Cevizi”, “Bezde Bastık”, “Sarı Çeltik” ve “Meyan Şerbeti” ve diğer yerel lezzetler yer aldı. Tüm lezzetlerin yöresel bakır sunum kaplarında yapıldığı etkinlikte, ayrıca yöreye ait pişirme kapları da tanıtıldı.

Kültür Daire Başkanı Fetih Yanardağ, Kahramanmaraş’ın en iyi şekilde tanıtılması için kültür organizasyonları yapıldığını belirtti. Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Özdemir ise “Bu organizasyonda emeği geçen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a çok teşekkür ediyorum. Daha büyük etkinliklere de en kısa zamanda imza atacağız,” diye konuştu. Özdemir aynı zamanda derneğin yönetim kurulu üyeleri Necat Çuhadar, İsmail Ay, Şenol Özbay, Fatih Açıkça, Cavit Ünal, Arif Aktürk, Ersin Avşar, İsmail Akdoğan, İsmail Ceylan, tüm dernek üyeleri ve Halkla İlişkiler Yöneticisi Şebnem Atılgan ile bu organizasyonda destek ve katkılarını esirgemeyen tüm mutfak dostlarına teşekkürlerini iletti.

Aşçılar Derneği İstanbul Culinary Cup 2016

Bu yıl V. kez gerçekleştirilecek olan Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması, 3 farklı yarışmayla dikkatleri üzerine çekti. Mutfakta güzel sanatlar temasını uygulayan şefler kıyasıya mücadele etti. “Aşçılar Derneği İstanbul Culinary Cup” ve “Osmanlı Şerbetleri Yarışıyor” başlıklı yarışmalarda, şefler, mutfak sevdalıları ve öğrenciler altın, gümüş ve bronz madalyalar için yarıştı. Üç farklı yarışmanın en iyileri Best in Class ödülüne layık görüldü.  Yarışmacılar aynı zamanda sürpriz hediyeler kazandı.

“D1 Gıda Maddeleri Sanatsal Çalışma” ve “D2 Gıda Maddeleri Sanatsal Çalışma” olmak üzere iki kategoriden oluşan yarışmada, D1 Kategorisinde un, buz, ekmek, tuz, yumurta kabuğu, deniz kabukluları, baharat, bakliyat, tablo, yağ, sebze veya yenilebilir gıda maddelerini içeren ürünler kullanılarak hazırlanan kompozisyonlar yarıştı. D2 Kategorisinde ise sıcak şeker, çikolata, marpizan, düğün pastası, minyatür çiçek çalışması, pastillage, maske, şeker hamuru veya diğer yenilebilir gıda maddelerini içeren ürünler kullanılarak hazırlanan kompozisyonlar jürinin değerlendirilmesine sunuldu. Rafet İnce’nin jüri başkanlığını yaptığı yarışmanın jüri üyeleri, dünya aşçılık olimpiyatlarının güzel sanatlar yarışmalarında ülkemize ödül kazandırmış şeflerden oluştu. Jüri listesi şöyle: Yıldırım Serim, Adem Yılmaz, Ali Ocak, Adnan Öztürk, Gürcan Gülmez, Suat Ulaş, Tolga Özkaya, Mithat Yalçınkaya, Rahmi Yılmaz, Zeynep Ada, Raşit Yazıcı, Sedat Yaman.

Osmanlı Şerbetleri

V. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşmasının ikinci yarışması “Osmanlı Şerbetleri Yarışıyor” başlığını taşıyordu. Osmanlı Mutfağının kaybolmaya yüz tutan 600 yıllık şerbet kültürünü yaşatmayı ve yeni nesil şeflerimize bilgilerin aktarılmasını amaçlayan yarışmanın jüri başkanlığı Ali Güler yaptı. Sevim Gökyıldız ve Sabahat Küpelikılıç jüri üyesi olarak görev aldı.

Türkiye’nin ilk ve tek Michelin Yıldızlı Şefi Ali Güngörmüş şeflerle buluştu

Hamburg’daki “Le Canard Nouveau” adlı lüks restoranın sahibi ve baş aşçısı olan aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek Michelin Yıldızına sahip şefi Ali Güngörmüş, Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşmasının onur konukları arasında yerini aldı. Güngörmüş’ün Tunceli’den Hamburg’a uzanan “başarı hikayesi” şefler tarafından ilgiyle dinlendi. Programın bir diğer konuşmacısı ise “Dünyaca ünlü etin profesörü Cüneyt Asan” oldu. Suzan Kardeş ve ekibi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşmasında konser performansı ile sahne aldı.

Etkinlik, konserin ardından Şef Rafet İnce’nin İstanbul Culinary Cup 2016 ve Osmanlı Şerbetleri kategorilerinde birinci, ikinci ve üçüncü olanlara madalyalarını ve ödüllerini takdim etmesiyle son buldu.